Mákos-diós zserbó recept

2014.01.25 16:33

Mákos-diós zserbó recept

 
 
 
Mákos-diós zserbó
 
 
 
 
 

hozzávalók / 10 adag

Tésztához:

  •  1 dkg élesztő
  •  1 dl tej
  •  1  citrom
  •  50 dkg liszt
  •  30 dkg vaj
  •  5 dkg porcukor
  •  2 tojássárgája

Töltelékhez:

  •  20 dkg darált mák
  •  20 dkg porcukor
  •  10 dkg darált dió
  •  30 dkg sárgabaracklekvár
  •    fahéj, reszelt citromhéj

Tetejére:

  •   20 dkg étcsoki
 

elkészítés

  1. Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, pici cukorral és liszttel, majd futtasuk fel.
  2. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és az élesztős tejet. Összegyúrva, letakarva 20 percet pihentetjük a hűtőben.
  3. A töltelékhez összekeverjük a darált mákot 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és külön edényben a diót a maradék cukorral, ha maradt még citromhéj, abba is mehet.
  4. A tésztát 4 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk mindegyik darabot.
  5. Az első lapot tepsibe fektetjük (vaj+liszt), megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros mákkeverék felével.
  6. Ráfektetjük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd a cukros diót ráhintjük.
  7. Majd jön a harmadik lap, arra is lekvár és a maradék mákos cukor kerül, végül befedjük a negyedik lappal.
  8. Az egész magassága 4-5 cm legyen! 20 percig pihentessük, majd süssük 180 fokon 35-40 percig.Tűpróba!
  9. Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük. Hagyjuk egy éjszakát állni hideg helyen szeletelés előtt!


 

  •    sütési hőfok: 180°C