Mákos-diós zserbó recept
2014.01.25 16:33
Mákos-diós zserbó recept

hozzávalók / 10 adag
Tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 citrom
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
Töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 30 dkg sárgabaracklekvár
- fahéj, reszelt citromhéj
Tetejére:
- 20 dkg étcsoki
elkészítés
- Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, pici cukorral és liszttel, majd futtasuk fel.
- A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és az élesztős tejet. Összegyúrva, letakarva 20 percet pihentetjük a hűtőben.
- A töltelékhez összekeverjük a darált mákot 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és külön edényben a diót a maradék cukorral, ha maradt még citromhéj, abba is mehet.
- A tésztát 4 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk mindegyik darabot.
- Az első lapot tepsibe fektetjük (vaj+liszt), megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros mákkeverék felével.
- Ráfektetjük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd a cukros diót ráhintjük.
- Majd jön a harmadik lap, arra is lekvár és a maradék mákos cukor kerül, végül befedjük a negyedik lappal.
- Az egész magassága 4-5 cm legyen! 20 percig pihentessük, majd süssük 180 fokon 35-40 percig.Tűpróba!
- Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük. Hagyjuk egy éjszakát állni hideg helyen szeletelés előtt!
- sütési hőfok: 180°C