Chococcino szelet recept

2014.01.08 15:29

Chococcino szelet recept

 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

  •   100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (lehet kávés is, ha kaptok olyat)
  • 1 ek étolaj
  •    175 g barna cukor
  •    2 tojás
  •    100 g nagyon lágy vaj
  •    20 g keserű kakaópor
  •    80 g liszt
  •    1 csapott  tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  •   csipet só
  •   1,5 ek erős feketekávé

A krémhez:

  •   500 g mascarpone
  •   150 ml tejszín
  •   100 ml tej
  •   kb. 5 ek porcukor
  •  10 g zselatin vagy 1 cs Dr. Oetker zselatin fix
  •   1,5 tk instant kávé kb. 1 dl vízzel elkészítve

    elkészítés


    1.     A sütőt előmelegítjük.
    2.     A   darabokra tördelt csokoládét 1 ek olajjal óvatosan felmelegítjük, félretesszük.
    3.   A cukrot az egész tojásokkal elektromos mixerrel jó habosra keverjük (2-3 perc), majd hozzáadjuk a nagyon lágy vajat és azzal habosítjuk tovább, pár percig. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, majd a végén az olvasztott csokit, kávét, és kikeverjük.
    4.   A tepsit kivajazzuk (az oldalát is) és sütőpapírral kibéleljük (az oldalát is) úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb gyűrődés legyen rajta. Belesimítjuk a krémet.
    5.    Megsütjük (pontosan 20 percig és egy másodperccel sem tovább!) , majd hűtjük.
    6.    A krémhez a zselatint csomómentesen elkeverjük a kávéban és felmelegítjük (forralni nem szabad), félretesszük hűlni.
    7.    A mascarponét a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, simára keverjük, majd a végén vékony sugárban hozzáöntjük a langyosra hűltkávés zselatint és jó alaposan, gyors mozdulatokkal elkeverjük. (Ha zselatin fixszel dolgozunk egyszerűbb a dolog, hiszen az instant zselatint nem kell melegíteni: a krém hozzávalóit mixerrel alaposan kikeverjük az alábbi sorrendben:mascarpone habosra, tejszín, tej, kávé, zselatin fix, legvégén porcukor.) Kóstoljuk meg, ha valaki kávésabban, vagy édesebben szereti, tehet még hozzá.
    8.     A masszát a sütemény tetejére simítjuk éshűtőben dermesztjük (egy éjszaka jót tesz neki). Papírral együtt kiemeljük és kockára szeljük. Tetejére keserű kakaóport hintünk. 

     

    •   sütési hőfok: 180°C
    •   sütési mód: alul-felül sütés
    •     tepsi mérete: 18x28 cm