Rózsás fondant torta
2014.01.25 15:32
Rózsás fondant torta
hozzávalók / 6 adag
Piskótához:
- 4 tojás
- 10 dkg porcukor
- 2 ek olaj
- 2 kk piros ételfesték
- 10 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
Krémhez:
- 3 dl tej
- 3 ek liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 kk vanília aroma
Fondanthoz:
- 15 g zselatin
- 5 ek víz
- 1,5 ek méz
- 1,5 ek vaj
- 35-40 dkg porcukor
elkészítés
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
- Fehéredésig keverjük az egész tojásokat a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és az ételfestéket, és elkeverjük. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk.
- A krémhez a lisztet a tejben sűrűsödésig főzzük. A vajat a porcukorral és az aromával krémesre keverjük, majd mikor a tejes krém kihűlt, összekeverjük.
- Az 1/3 rész krémet félretesszük a torta bevonásához. A kihűlt piskótát betöltjük a krémmel, majd a félretett krémmel bekenjük (a fondant tapadásához).
- Vízgőz felett megolvasztjuk a zselatint a vízzel, a vajjal és a mézzel. Hozzáadunk annyi porcukrot, hogy gyúrható legyen. Felhasználás előtt porcukros felületen nyújtjuk ki. (Én egy nappal előbb megcsináltam.)
- A fondant 1/3-át lecsípjük, és ebből készülnek a rózsák és a levelek. Kör alakúra nyújtjuk, és a krémmel bekent tortára tesszük, majd körbekötjük a piros szalaggal. A rózsákat olvasztott fehér csokival ragasztjuk a torta tetejére. (A rózsák széleit piros ételfestékkel kentem be.)
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 18 cm
- költség: 2000 Ft