Rózsás fondant torta

2014.01.25 15:32

Rózsás fondant torta

 

Red Velvet torta rózsával

 

hozzávalók / 6 adag

Piskótához:

  •   4 tojás
  •  10 dkg porcukor
  •    2 ek olaj
  •   2 kk piros ételfesték
  •   10 dkg liszt
  •   1/2 cs sütőpor

Krémhez:

  •    3 dl tej
  •    3 ek liszt
  •   10 dkg vaj
  •    10 dkg porcukor
  •    1 kk vanília aroma

Fondanthoz:

  •   15 g zselatin
  •    5 ek víz
  •   1,5 ek méz
  •    1,5 ek vaj
  •    35-40 dkg porcukor

elkészítés

  1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. Fehéredésig keverjük az egész tojásokat a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és az ételfestéket, és elkeverjük.  Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
  3. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk.
  4. A krémhez a lisztet a tejben sűrűsödésig főzzük. A vajat a porcukorral és az aromával krémesre keverjük, majd mikor a tejes krém kihűlt, összekeverjük.
  5. Az 1/3 rész krémet félretesszük a torta bevonásához. A kihűlt piskótát betöltjük a krémmel, majd a félretett krémmel bekenjük (a fondant tapadásához).
  6. Vízgőz felett megolvasztjuk a zselatint a vízzel, a vajjal és a mézzel. Hozzáadunk annyi porcukrot, hogy gyúrható legyen. Felhasználás előtt porcukros felületen nyújtjuk ki. (Én egy nappal előbb megcsináltam.)
  7. A fondant 1/3-át lecsípjük, és ebből készülnek a rózsák és a levelek. Kör alakúra nyújtjuk, és a krémmel bekent tortára tesszük, majd körbekötjük a piros szalaggal. A rózsákat olvasztott fehér csokival ragasztjuk a torta tetejére. (A rózsák széleit piros ételfestékkel kentem be.)
  •   sütési hőfok: 180°C
  •    sütési mód: alul-felül sütés
  •    tepsi mérete: 18 cm
  •    költség: 2000 Ft