Diós-mézes rétes
2014.01.25 14:53
Diós-mézes rétes
hozzávalók / 8 adag
- 2 cs (nálunk 375 g-os) réteslap
- 2,5 bögre (1 bögre=2,5 dl) darált dió/mandula (darálva mérve)
- 400 g vaj, felolvasztva
- 1/2 bögre cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk fűszerkeverék

Sziruphoz:
- 2 bögre víz
- 2 bögre cukor
- 1/2 bögre méz
- 1 tk citromlé
- 1-2 darabka lehámozott citromhéj
- 1 kis db egész fahéj
- 1-2 szegfűszeg
elkészítés
- A vajat felolvasztjuk. A tepsit vékonyan kivajazzuk.
- A réteslapot hozzámérjük a tepsihez, és konyhai ollóval levágjuk akkorára, mint a tepsi. A darabokat félretesszük.
- Lefektetünk egy csomag réteslapot a tepsibe úgy, hogy a minden második vagy harmadik lapot megkenünk az olvasztott vajjal.
- A darált diót, a cukrot és a fűszereket összekeverjük, és az egészet rászórjuk a réteslapokra.
- Meglocsoljuk egy pár kanál vajjal.
- Most a levágott darabokat felvagdaljuk csíkokra, és az egészet rászórjuk a tetejére.
- A második csomag réteslapot is ráfektetjük, vajazva minden második-harmadik lapot.
- Egy jó éles késsel felvágjuk háromszög, négyzet vagy deltoid alakúra. Vigyázzunk, hogy végig (padlóig) legyen vágva.
- Most a megmaradt vajat (ha maradt egyáltalán) csurgassuk rá a tetejére, és azt be fogja szívni a süti.
- Süssük meg 190 C fokon szép aranyszínűre.
- Hagyjuk kihűlni, és akkor öntsük rá a szirupot.
- A szirup hozzávalóit egy kis lábosba tesszük és felforraljuk, majd takarékon főzzük 10 percig. Kihalásszuk belőle a fahéjat és a citromhéjat, és forrón ráöntjük a baklavára.
- Ha kihűlt, lehet kínálni.
- sütési hőfok: 190°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 36x25 cm