Diós-mézes rétes

2014.01.25 14:53

Diós-mézes rétes

hozzávalók / 8 adag

  •  2 cs (nálunk 375 g-os) réteslap
  •  2,5 bögre (1 bögre=2,5 dl) darált dió/mandula (darálva mérve)
  •  400 g vaj, felolvasztva
  •  1/2 bögre cukor
  •  1 tk fahéj
  •  1 tk fűszerkeverék
 
Baklava ahogy Pussycat készíti
 
 

Sziruphoz:

  •  2 bögre víz
  •  2 bögre cukor
  •  1/2 bögre méz
  •  1 tk citromlé
  •  1-2 darabka lehámozott citromhéj
  •  1 kis db egész fahéj
  •  1-2 szegfűszeg

elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk. A tepsit vékonyan kivajazzuk.
  2. A réteslapot hozzámérjük a tepsihez, és konyhai ollóval levágjuk akkorára, mint a tepsi. A darabokat félretesszük.
  3. Lefektetünk egy csomag réteslapot a tepsibe úgy, hogy a minden második vagy harmadik lapot megkenünk az olvasztott vajjal.
  4. A darált diót, a cukrot és a fűszereket összekeverjük, és az egészet rászórjuk a réteslapokra. 
  5. Meglocsoljuk egy pár kanál vajjal.
  6. Most a levágott darabokat felvagdaljuk csíkokra, és az egészet rászórjuk a tetejére.
  7. A második csomag réteslapot is ráfektetjük, vajazva minden második-harmadik lapot.
  8. Egy jó éles késsel felvágjuk háromszög, négyzet vagy deltoid alakúra. Vigyázzunk, hogy végig (padlóig) legyen vágva.
  9. Most a megmaradt vajat (ha maradt egyáltalán) csurgassuk rá a tetejére, és azt be fogja szívni a süti. 
  10. Süssük meg 190 C fokon szép aranyszínűre.
  11. Hagyjuk kihűlni, és akkor öntsük rá a szirupot.
  12. A szirup hozzávalóit egy kis lábosba tesszük és felforraljuk, majd takarékon főzzük 10 percig. Kihalásszuk belőle a fahéjat és a citromhéjat, és forrón ráöntjük a baklavára.
  13. Ha kihűlt, lehet kínálni.
  •  sütési hőfok: 190°C
  •  sütési mód: alul-felül sütés
  •  tepsi mérete: 36x25 cm